100-годишен юбилей в село Пелевун
100-годишен юбилей в село Пелевун / Община Ивайловград

Стотици потомци от село Пелевун  отбелязаха 100-годишнината от завръщането на дедите им през 1914 година от Мала Азия. На юбилейния събор бе открита паметна плоча на бежанците от Мала Азия, дар от Димитър Гинев и Атанас Чакъров.

Празникът, организиран от Община Ивайловград и инициативен комитет на село Пелевун, успя да ни пренесе в далечната 1914 година, когато Пелевун става дом на стотици семейства бежанци от древна Бурса и Измир. Историята на селото е пряко свързана с Капитан Петко Войвода, който с неколцина смели юнаци избива главатарите на обсадилия селището башибозук  и така спасява населението на селото от жестокото клане, разказват участници в тържествата.

100годишен юбилей в село Пелевун
netinfo

Пелевунецът Димитър Гинев представи своята книга „100 години в Пелевун”, в която са събрани историята, традициите, културата и традиционният речник на пелевунци. Кметският наместник на селото Таня Четелязова откри официалната част на събора, след което кметът на Община Ивайловград - Диана Овчарова поздрави присъстващите.

100годишен юбилей в село Пелевун
netinfo

Всички сме чували израза „това се случва веднъж на 100 години”.  Днешната среща-събор не е само положено цвете пред паметника на Воеводата, не е запалената свещ в църквата, с молитва за благополучие и за здраве на всички. Тя е много повече. Тя е спомен и вричане към паметта на тези, които са били принудени да напуснат дом, да отрежат корени и да ги пренесат тук, за да имаме историческа памет, каза тя.

100годишен юбилей в село Пелевун
netinfo

 

Танцов ансамбъл „Ритмика” от Крумовград сложи начало на забавата с пъстра китка хора, които се извиха на площада пред паметника на Капитан Петко Войвода. Певческа група „Незабрава” към пенсионерския клуб в Пелевун поздрави присъстващите с песни от фолклора на селото. Гвоздей на вечерта отново бе гласовитата Марияна Аладжова, която вече за втора година демонстрира своя неподражаем талант в акапелното пеене.

100годишен юбилей в село Пелевун
netinfo

До късно вечерта се виеха хора на площада, а точно в 22 часа мощна заря озари небето над селото.

100годишен юбилей в село Пелевун
netinfo