10-те войника, останали под наблюдения в Хасково, ще бъдат транспортирани в Пловдив
10-те войника, останали под наблюдения в Хасково, ще бъдат транспортирани в Пловдив / netinfo

Всички 10 войници от поделението 52740 в Хасково, които пострадаха при катастрофата вчера, но останаха под наблюдение в Хасковската болница ще бъдат траспортирани днес във Военна болница- Пловдив. Сред тях има четирима по- тежко пострадали, но опасност за живота им няма.

Към момента ръководството на хасковското поделение няма информация за състоянието на четиримата войника, които бяха откарани във Военномедицинска академия- София.  Двама от тях, с гръдна травма и спукан пикочен мехур, бяха откарани с линейки малко след полунощ, а тази сутрин заминаха и другите двама, единият с четири счупвания на таза, а другият със счупени бедрени кости.

По информация на военното министерство и четиримата са в добро състояние, няма опасност за живота им.

14 войника от последния набор на хасковското поделение 52 740 пострадаха при катастрофата между селата Корен и Малево. Военнослужещите се връщали от учебния полигон, където са събирали оборудването от прекратено, заради участието на войниците в гасенето на пожари, учение. Пътували в камион “Мерцедес”, който се преобърнал вдясно на пътя.

Лошото дъждовно време и хлъзгава настилка, настелена с кал и слама е най- вероятната причина за катастрофата. Категоричната причини ще бъде ясна след приключване на следствието. По случая работи военна прокуратура.

Все още не се знае как ще бъдат обезщетени постадалите. Ръководството на хасковското поделение ще направи постъпки да им бъдат изплатени обещетения, каквито им се полагат по закон, но предстои да бъдат разгледани отделните случаи -степентта на наранявания и загуба на трудоспособност.