Свиленград, "За едно дете повече"
Свиленград, "За едно дете повече" / Община Свиленград
Традиционната за Свиленград благотворителна инициатива „За едно дете повече” тази година отбелязва 10 години от началото  си през 2007 г. Целта й е  подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми. Вече 10 години за Деня на християнското семейство - 21 ноември, се провеждат благотворителни събития, последвани от концерт на свиленградския духов оркестър „Костадин Манов”. 

Оpгaнизиpaт се и инфopмaциoнни мoдyли за възможностите на процедурите ин витро. Всички събрани средства от благотворителните прояви се даряват на семейства с репродуктивни проблеми от Свиленград за провеждане на необходимите процедури.

За този 10-годишен период на кампанията в общината са се родили 18 бебета. Инициативата е дело на Духов оркестър „Костадин Манов” и  НЧ „Просвета 1870”. Община Свиленград подкрепя каузата, като  отпуска по 10 000 лева годишно за подпомагане на двойките с подобни проблеми.

С инициативата на местния духов оркестър свиленградското читалище "Просвета-1870" стана първата неправителствена организация, оказала подкрепа и съпричастност към дейността на фондация "Искам бебе" през 2007г. и продължава да го прави вече 10 години.

Свиленград, оркестър "К. Манов"
Община Свиленград

Както винаги и тази година кулминацията на програмата е благотворителният концерт на Духов оркестър „Костадин Манов” е днес от 18:30 часа. Концертът е със специалното участие на Надя Казакова и Милко Калайджиев, които от години подкрепят инициативата. В събитието ще участва и Стефан Стефанов - солист на Софийски представителен духов оркестър.

Публиката ще види още изпълнения на вече порасналия талисман на оркестъра- Иван Петков, и на Виктория Тончева- солист на ДФГ "Тракийска китка". За първи път със  солово изпълнение на кларинет ще се представи диригентът на Духов оркестър "К. Манов" - Васил Василев, под палката на полк. Александър Иванов - диригент на Представителния духов оркестър към Академията на МВР-София.

По случай 10-годишнината на кампанията се проведе Седмица на благотворителните инициативи в Свиленград под мотото „10 години за едно дете повече”. Във фоайето на НЧ "Просвета-1870" бе открита юбилейна фотоизложба на деца, заченати и родени с помощта на благотворителната инициатива.

Снимките са на свиленградския фотограф Асен Найденов. През седмицата се състояха  благотворително представление на спектакъла "ЙЕРМА" на Университетски театър "Нов български университет" и детско благотворително парти. Днес в храм "Св. Живоприемний източник" ще бъде отслужена молитва за чадородие. От 17:00 часа в НЧ "Просвета - 1870" ще се проведе благотворителен базар на ръчно изработени картички, сувенири и предмети, а от 18:30 часа започва  благотворителният концерт на духовия оркестър.