1 дете е убито и 12 са ранени при катастрофи през изминалата учебна година
1 дете е убито и 12 са ранени при катастрофи през изминалата учебна година / netinfo

През лятната ваканция от 30 юли до 12 септември в Хасковска област са станали 6 тежки катастрофи с участието на деца. 8 са ранени, като 4 от тях пешеходци, две деца велосипедисти и две возещи се в автомобили. Това отчетоха от КАТ по време на националния форум организиран в Хасково по проблемите на безопасността на движението.

Отново основна причина за тежките произшествия е движението с несъобразена скорост, невниманието при преминаване покрай пешеходни пътеки и неправилното пресичане на децата. През 8-те месеца на тази година общо са регистрирани 102 тежки катастрофи със 16 убити и 107 ранени граждани.

Организатори на дебата са община Хасково и съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Неговият председател Йонко Иванов заяви, че в България няма национална политика по безопасност на движението както и държавна политика за обучението на водачи.

В системата има корупция призна той и припомни за неприетите още предложения на съюза свързани с увеличение на броя на часовете за обучение, създаване на т.нар.авто-училища. Иванов сподели и идея за преминаване на изпитите към общините, като така парите от таксите за изпит да влизат в местната хазна и да се ползват за подобряване на организацията на движение.

Кмета Георги Иванов информира присъстващите за промените направени от общината по тази линия, като заяви, че вече е намерено финансиране и догодина ще започне и изграждането на околовръстен път тук. Той ще затвори цикъла Болярово- кърджалийския път, Харманли-магистралата и димитровградкския път. Така ще се избегне натоварения трафик в централната градска част, като града ще се освободи и от тежките автомобили, с изключение на такива пътуващи към строителни обекти в града.

Започна и изграждането на ново кръгово кръстовище в района на бул."Раковски", както и на детски площадки в някои училища, на които децата да се запознават с правилата за движение реално. В град Хасково вече има 42 от т.нар. “легнали полицаи”, отчете още кмета Георги Иванов.