1 200 хасковлии обявиха доходите си в НАП до днес
1 200 хасковлии обявиха доходите си в НАП до днес / netinfo

1 200 хасковлии са обявили до днес доходите си, получени през предходната година, подавайки декларации в офиса на НАП в Хасково. 206 от тях  са го направили по интернет с електронен подпис. Останалите са дошли на място в администрацията.

Подадени са и 763 годишни декларации от фирми за облагане с корпоративен данък. Болшинството от тях са пуснати по електронен път. Използването на интернет дава право на отстъпки от дължимия данък, като за физическите лица преференцията е 5% от сумата, а за юридическите - 1%, но не повече от 1 000 лева. НАП напомня обаче, че за да се ползва отстъпката, трябва лицето да е правило авансови вноски през миналата година.

С 15 на сто се облагат доходите от стопанска дейност на едноличните търговци,  получени през 2011 година, припомнят още от приходната агенция. В същото време за доходите, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък. Така например ЕТ, чиято дейност е производство на сладкарски изделия, ще заплати 15% върху доходите си от реализацията на продукцията си. Но ако собственикът на ЕТ получи и хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък от 10 на сто.

Едноличните търговци, които през миналата година не са осъществявали стопанска дейност, не са задължени да подават декларация през 2012 година.

И двата вида годишни данъчни декларации, както приложенията към тях и указанията за попълването им, могат да бъдеат изтеглени от интернет сайта на Националната агенция за приходите - www.nap.bg.

Формулярите по Закона за корпоративно подоходно облагане тази година се подават до 2 април, а тези за данъци върху доходите на физически лица до 2 май. В същите срокове трябва да бъдат платени и декларираните данъци за довнасяне.