Кирил Вълчев
Кирил Вълчев / БТА
Наградата "Бялата птица" за значим обществен принос за 2019 и 2020 г. връчи генералният директор на БТА Кирил Вълчев във Видин.

Статуетката "Бялата птица" получиха за 2019 година - Герго Гергов, основател на детската академия "Голдън лайънс", и за 2020 година - доктор Ивета Найденова, директор на видинската болница "Св.Петка".

"Тази награда трябваше да я връчи моят предшественик Максим Минчев, който си отиде от болестта, която стана причина за отлагането на наградите с година“, каза на церемонията Кирил Вълчев. По думите му, има нещо символично в обединяването на двамата носители на тези награди  „и то е свързано със здравеопазването - борбата с ковид и диабета. Този вирус ни накара да си спомним, че освен всички материални неща, към които човек неминуемо се стреми в живота си, имаме и душа. А "Бялата птица" е символ на духа", сподели още Вълчев.

Наградата "Бялата птица" за значим обществен принос за 2019 получи Герго Гергов за създаването на детската академия "Голдън лайънс", която обединява работата на деца, както и за инициативата "На борба срещу диабета", която се проведе по вода, суша и въздух в България и Румъния. Посланията на кампанията успяха и като резултат през 2020 година Националната здравноосигурителна каса пое заплащането на електронните сензори за следене на нивата на кръвната захар, което спестява на децата убождания на пръста.

За 2020 година отличието "Бялата птица" бе връчено на ръководството на видинската болница, която получи изп. директор на здравното заведение доктор Ивета Найденова. Наградата се дава за създадената организация от ръководството на болницата по време на пандемията, което успя да овладее ситуацията и да създаде за кратко време помещения, кадри и лечение за болните. Тази награда за нас е много ценна и винаги ще ни спомня за тази тежка година, която премина, каза при получаването й Найденова.

Наградата е учредена през 2010 г., по повод петата годишнина от откриването на Регионалния пресклуб на БТА във Видин и е препратка към "Бялата лястовица" на Йордан Йовков.

По традиция носителят на наградата се представя с фотоизложба, а посребрената статуетка е дело на склуптура Александър Пройнов - АПЕР.

Досега носители на наградата са били: Лайънс клуб - Видин, Борислав Лоринков, представител на Малтийския орден, епископ Поликарп, викариен епископ на Софийска митрополия, доц. д-р Борислав Великов, кметът на Монтана Златко Живков, кметът на община Ружинци Александър Александров, женският Лайънс клуб- България, епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската света обител, кметът на Видин Огнян Ценков.

Церемонията днес се проведе в присъствието на Видинския митрополит Даниил, представители на местната и държавна власт, на политическите сили и медиите, както и носители на наградата.
 
БТА