Зимен следобед на отворения буркан
Зимен следобед на отворения буркан / Дарик Габрово, архив

 "Зимен следобед на отворения буркан" организират днес НЧ "Христо Смиренски- 1949" кв. Русевци, НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрой Габровски -2011" и сдружение АРТерия, със съдействие на Сдружение "Мечти и отбори". Проявата ще се състои в 17:30 часа в сградата на НЧ "Христо Смирненски-1949" в кв. Русевци .
Събитието има за цел да събере хората около домашно приготвената и консервирана в буркани храна, която  обаче се оказва,  не върви без хляб. Хлебната къща към НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011" ще участва с домашно приготвен хляб с квас и малка работилничка за играчки от тесто.

 Поводът за среща около трапезата е и повод да бъде  представено световното движение за Бавна Храна (Slow Food) - екогастрономическа организация, чиято цел е да популяризира и подкрепя производителите на "вкусна, чиста и честна" храна. Възниква през 1989 г. в Италия, но днес има нейни последователи в над 150 страни по света. От 2004 г. България се присъединява към мрежата на Slow Food през 2004 г.
 

 Днес гостите на събитието, ще научат повече за  интересните аспекти на храната и специално на хляба, както и за възможностите и бъдещите проекти на Слоу Фууд  на територията на Габрово. През 2010 Хлебните къщи и Надежда Савова получиха специална покана за членство. Организацията вече има представителство в Габрово - "Конвивиум Габрово". Основно дейността му се движи от Хлебна къща "Св. Христофор" към НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011".