Зимата идва, проверете комините!
Зимата идва, проверете комините! / Дарик Габрово, архив

В началото на отоплителния сезон от Областо управление "Пожарна безопасност и защита на населението" разпространиха мерки за предпазване от пожари. Основното, което трябва да направят хората, е да почистят комините и димоотводните тръби. Според Пламен Генчев, началник на Районната служба запалването на сажди е най-честата причина за пожари през зимата. Той коментира, че в голяма част от случаите, съседите в блоковете не успяват да се разберат за заплащането за услугата, тъй като част от тях не ползват за отопление твърдо гориво и така комините остават непроверени. При запалване обаче всички са потърпевши.

Хората страдат и от своята самонадеяност, е мнението на пожарникарите. По-възрастните, разчитайки на своя опит, използват пригодени отоплителни тела, палят със запалителни течности и така често предизвикват инциденти.

Ето и основните мерки за пожарна безопасност:

1.Използвайте за отопление само стандартни и напълно обезопасени отоплителни и нагревателни уреди.

2. Не оставяйте без наблюдение включени /запалени/ отоплителни и нагревателни уреди.

3. Не оставяйте без надзор малки деца и възрастни хора с ограничена подвижност при включени и запалени отоплителни уреди.

4. Локалните отоплителни уреди и димоотводните им тръби да се монтират на разстояние минимум 50 см. от горими и трудно горими материали /ламперии, домакинско обзавеждане и др./.

5. Не използвайте уреди, захранвани с газ пропан-бутан, под кота ±0.00 на прилежащия терен, както и в помещения без естествена вентилация.

6. Преди началото на отоплителния сезон задължително почистете и отремонтирайте комините и димоотводните тръби, които ще използвате.

7. Не се разрешава принудителното възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи.

8. Забранено е използването на въздухопроводите и инсталационните канали като димоотводи.

9. Забранено е разпалване на печки с лесно запалими и горими течности - бензин, нафта и др.

10. Забранено е сушенето и поставянето на материали и оборудване върху отоплителните уреди, и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите.