Завърши полагането на пътната маркировка, гаранционният срок е 8 месеца
Завърши полагането на пътната маркировка, гаранционният срок е 8 месеца / Дарик Габрово, архив
Завърши полагането на пътната маркировка, гаранционният срок е 8 месеца
56694
Завърши полагането на пътната маркировка, гаранционният срок е 8 месеца
  • Завърши полагането на пътната маркировка, гаранционният срок е 8 месеца

Полагането на хоризонталната пътна маркировка в Габрово завърши, но тя все още не е приета и платена на изпълнителя, съобщи за Дарик зам.-кметът Климент Кунев. Гаранционният срок е 8 месеца. Заради забележки към качеството на маркировката обаче е извършено повторното й полагане около детски и социални заведения, и на пешеходни пътеки.

"Факт е, че маркировката не е това, което сме си представяли и което сме виждали в Западна Европа, но е факт и че средствата, които Община Габрово е заделила, са далеч от средствата, които заделят общините в Западна Европа за тази дейност. Определената стойност за тази година е 30 000 лв., като обхватът е завишен в сравнение с предходната", коментира Климент Кунев.

По неговите думи високите летни температури, както и ремонтните дейности, вследствие на които е настъпило физическо увреждане на маркировката от отложени абразивни частици, са допринесли за  влошаване на нейното качество. Според зам.-кмета от ситуацията с маркировката през тази година могат да се направят няколко извода. Единият е, че трябва да се помисли за по-дълготрайна маркировка - релефна и повдигната. Проблемът е, че тя е по-скъпа и все още не е ясно дали цената отговаря на качеството, а и дали маркировката е устойчива на механично снегопочистване. Другият извод е, че трябва да се заложат параметри за по-често измиване на улиците през летния период. Относно липсата на маркировка в целия град зам.-кметът обясни, че тя е изпълнена в целия си обем, съобразно изискванията.

Ежегодно се извършва маркиране на централната градска част и приоритетно на някои квартали. Полагането на пълна маркировка навсякъде не е рентабилно в момента заради ремонтите, които текат. Обещанието е, че след изпълнение на проекта за Водния цикъл ще се пристъпи към цялостно маркиране.