Започват проверки за болничните отпадъци
Започват проверки за болничните отпадъци / netinfo
Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново започна проверки във всички лечебни заведения, включително медицински центрове, индивидуални и групови практики и стоматологии. Проверките са във връзка с изпълнение на задълженията им съгласно Закона за управление на отпадъците. Съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците, всяко физическо и юридическо лице, генериращо отпадъци от своята дейност трябва да притежава разрешение за дейности с отпадъци, издадено от РИОСВ.

Освен това трябва да имат утвърдена програма за управление на отпадъците и сключен договор с оторизирана фирма за транспортиране на отпадъците, с цел обезвреждане. Временното съхранение на отпадъците се извършва с специално обособени санитарни помещения, отговарящи на определени изисквания – ВиК инсталация, вентилация, хладилно съоръжение при необходимост и ограничен достъп.

До настоящият момент РИОСВ е издала 20 бр. разрешителни за дейности с отпадъци, а други седем са в процедура по издаване. Санкциите при неспазване на разпоредбите на закона са от 3 500 до 10 000 лв. Съгласно информация на Регионалните центрове по здравеопазване във Велико Търново и Габрово, обектите подлежащи на разрешителен режим са близо 1 200.