Започват празниците на Севлиево
Започват празниците на Севлиево / netinfo

С откриването на ремонтираната Здравна служба в село Ловнидол днес започват Празниците на Севлиево. Утре ще бъдат засадени дръвчета в разделителната ивица по ул. „Никола Петков". По този начин символично ще бъде открит реконструираният участък. Същия ден ден, за радост на най-малките жители на града, ще бъдат открити няколко детски площадки. Денят на Севлиево - 14 октомври, ще започне с празнична света литургия по случай Петковден.

За 11 часа е предвидена първата копка на православния храм „Св. Петка Търновска" в жк „Митко Палаузов". В 17.30 ч. ще се проведе тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат връчени почетните отличия за 2009 г. на проф. Христо Йонков, Елена Райкова и Петър Банков и ще бъде издигнато знамето на града.

Веднага след това ще бъдат открита изложба „Градът се движи", организирана съвместно с творческо сдружение „Възел" и Община Севлиево, и празничен концерт с участието на Теодосий Спасов и формация „Танца на вятъра".

Традиционният севлиевски есенният панаир ще бъде открит на 15 октомври. Той ще започне с весел детски панаир в Спортната зала. Вечерта ще бъде представена новата книга на проф. Христо Йонков „Христо Спиридонов - първият кмет на Севлиево". На панаирната естрада ще свири ЕДО „Севлиево".

Петъчният ден ще започне с традиционното надпяване на пенсионерските клубове. Предвижда се откриване на ремонтираната Спортна зала с детски спортен празник, концерта на детски състави от общината „Музикална въртележка". Заедно с дарителите от Е.ОН ще бъде открита детска площадка в Дома за деца лишени от родителски грижи. На панаирната естрада ще пее Поли Паскова, а в 21 ч. в Хаджистояновото училище започва „Нощ в музея".

В рамките на тазгодишните тържества ще се проведе и четвъртия празник на тиквата, който ще продължи три дни- от 15 до 17 октомври. Във фоайето на Дома на културата "Мара Белчева" ще бъдат подредени изложби от експонати, участващи в конкурсите "Тиква най..., най..." и "Тиквени фантазии" - за рисунка и приложно изкуство.Забавно представление под надслов „Тиквено шоу" ще покажат учениците от училищата в Севлиево. Ретроспективна изложба, представяща предишните три издания на празника ще бъде подредена в АВК "Дандолови къщи". По същото време в двора на комплекса ще се приготвят кулинарни специалитети от тиква.

В събота на панаирната естрада ще се представят самодейните състави на читалище „Развитие". Вечерта в спортната зала концерт ще изнесе група „Сигнал", а в 21 часа ще започне нощ в Галерия „Асен и Илия Пейкови".

В празничната програма са предвидени и много спортни изяви.Ще бъде открита реновираната спортна зала „Дан Колов". В града ни ще се проведе държавно първенство по спортно ориентиране, детски спортен празник, турнир по пейнтбол и турнир по тенис.