Започва събирането и изкупуването на живи охлюви
Започва събирането и изкупуването на живи охлюви / netinfo

От 10-ти май започва периода за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермено отглеждане. Той ще продължи до 30 юни. Вече е приключило приемането на уведомления за организиране на пунктове за изкупуване на живи охлюви на територията на Великотърновска и Габровска области. В Регионалната инспекция по околна среда и води – Велико Търново са постъпили 24 уведомления от физически и юридически лица, с които те посочват местонахождението и отговорниците на организираните от тях пунктове. Регистрирана е само една фирма –с пунктове в гр. Севлиево, с. Шумата и с. Душево.

По-голям е интересът от физическите лица. Общо организираните пунктове са 176, с 32 повече от миналата година. Регистрираните пунктове трябва да са оборудвани с хладно помещение за съхранение на живи охлюви, подходящ амбалаж за съхранение и транспорт на живите охлюви.

Отговорниците на пунктовете са длъжни да връщат незабавно в природата маломерните охлюви, предадени при тях. За неспазване на режима и условията, физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1 000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5 000 лв.