Започва Празникът на тиквата
Започва Празникът на тиквата / netinfo

Третият празник на тиквата започва от днес в Севлиево. Негови организатори са община Севлиево и Общинско сдружение за туризъм – Севлиево. Празникът ще бъде открит днес от 16.30 часа в Дома на културата „Мара Белчева”. Там ще бъдат подредени изложби от експонати, участващи в конкурсите "Тиква най…, най…" и "Тиквени фантазии" – за рисунка и приложно изкуство. Естрадно-духов оркестър „Севлиево” ще се погрижи за настроението, а домакините ще черпят с парче печена тиква.

Тази вечер ще бъдат връчени наградите за най-голяма, най-малка, най-красива, най-нестандартна и най-дълга тиква, както и наградите на победителите в конкурса за рисунка и приложно изкуство. Забавно представление под наслов ”Тиквено шоу” ще представят севлиевските малчугани от детските градини. Ще има и богат пазар от тикви и сувенири. Утре празникът ще продължи в Архитектурно-възрожденски комплекс ”Дандолови къщи”.

В залите на комплекса ще бъде подредена изложба наречена „В света на тиквата”, включваща снимки от предишните издания на празника, пословици, гатанки, магии и рецепти с тиквена тематика, тиквата в народната медицина и др. С карикатури в изложбата ще участва и Домът на хумора и сатирата в Габрово. Домакините ще предлагат на посетителите рачел от тиква, вокална група ”Хармония” ще забавлява гостите, а сдружението на жените „Надежда 2001” ще представи ревю на възрожденски облекла.

Последният ден от празника ще започне в 16.00 часа с концерт на Танцовия ансамбъл при читалище „Развитие” в парка пред Дома на културата. Севлиевци и гости на града ще могат да се насладят на кулинарната изложба, наречена “Тиквени изкушения”, която ще бъде подредена във фоайето на културния дом.

Всеки посетител ще си тръгне с парче от огромния тиквеник, който този година ще е по-дълъг от 198 метровия миналогодишен сладкиш. По време на празниците, тиквени специалитети ще предлагат ресторантите и заведенията в Севлиево.