Започва Празникът на духовната музика
Започва Празникът на духовната музика / netinfo
Петото издание на фестивала “Празник на духовната музика” ще се проведе днес и утре в Габрово. Празниците са в чест на 14 октомври- Денят на „Света Петка Българска” – закрилницата на Габрово.

Организатори на проявата са Министерството на културата, Община Габрово, архиерейското наместничество и Народно читалище “Габрово”.

Осем хорови формации ще участват във фестивала тази година, два са чуждестранните състави- от Русия и Сърбия. Останалите хорове са от Стара Загора, Пловдив, София, село Оброчище и габровската формация “Мистерия на габровските гласове”.

Различното при тазгодишния фестивал е, че ще бъде открит не с тържествена сесия на Общински съвет, а с Национална теоретична конференция на тема “Песнопението в храмовото служение в различните религии- залог за толерантност”. Тя ще започне в 14 часа в зала “Дружба” на хотел “Балкан”. В нея ще вземат участие представители на православната, арменската ,католическата, мюммюсюлмянскятя, еврейската и протестанските религии. Гост ще бъде Великотърновският митрополит  Григорий.

Тази вечер от 18.30 часа в храм „Св. Троица” ще бъде представен първият концерт от програмата „Източно-православни песнопения”.

В него ще участват Хорова формация „Пловдив”, Хор „Мистерия на Габровските гласове” при Народно читалище „Габрово”, Хор „Митрополит Методий Кусев” – гр. Стара Загора, Ансамбъл „Маленький секрет” – гр. Мытищи, Русия и Хорът при студентски културен център – гр. Ниш, Сърбия.