Зам.министър Райнов:Училищни лекари - прекрасно, но трудно за реализация.
Зам.министър Райнов:Училищни лекари - прекрасно, но трудно за реализация. / netinfo
Идеята за връщане на училищните лекари е прекрасна, но много трудна за реализиране, каза пред Дарик заместник министърът на здравеопазването д-р Емил Райнов. Според него трудностите са свързани преди всичко с това, дали ще се намерят медици, които желаят да работят в учебните заведения, както и с необходимостта от строго дефиниране и разделяне на функциите на училищни лекари и джипитата.

Д-р Райнов коментира също и реформата в спешната помощ. Според него тя е довела до увеличаване достъпа на пациентите до здравни услуги и е дала възможност за допълнителни доходи на болниците.

"На места вероятно има спекулации и манипулиране при приема на пациенти, но това са единични случаи и нека не се правят генерални изводи", апелира зам.министър Райнов.

Той добави, че трябва да се завиши контролътна качеството на предоставените медицински услуги като в тази дейност се включат не само министерство на здравеопазването и националната здравноосигурителна каса, а и съсловни, пациентски и граждански организации.