Законите у нас не важат за всички еднакво, убеден е Атанас Павлов
Законите у нас не важат за всички еднакво, убеден е Атанас Павлов / 100 вести

Три години Атанас Павлов чака разрешение, за да реставрира купена от него стара къща в квартал Шести участък в Габрово. Това научи репортер на вестник „100 вести“ лично от него. Повод за разговора станаха огражденията около стара, полусъборена къща на улица „Николай Палаузов“ 20.

„Аз съм поставил тези ленти, за да не минават хората под нея, защото може да се срути над главите им“, заяви възрастен мъж, който излезе от средната къща.

„От три години работим по този въпрос. Имаме всички документи от Института за паметниците на културата – идваха, мериха, проектираха. Сега чакаме разрешение да я съборим, но трябвало да минат и от Енергото, за да прехвърлят кабелите. От ВиК минаха, но тези за електричеството все още ги няма. И кога ще стане, ето, идва зима?! Аз очаквах, че ще получим разрешение и през почивните дни около Съединението на България ще съборим и ще почистим, но не стана".

Той разказа колко път са извървели с дъщеря си, за да получат разрешение за реставриране на тази къща, която била паметник на културата, но как тези изисквания не били важни за фирмите. И даде пример с електрическото табло, което е поставено пред другата старинна къща.

„Нали уж бил старинен кварталът и трябвало да се запази този дух, а защо сложиха това табло, което по проект не му беше мястото там. Но го преместиха, защото на другите хора щяло да им пречи. А на този човек, който също има готови документи и чака разрешение да си реставрира къщата, няма ли да му пречи. Ама законите у нас не важат за всички еднакво“, заключи възрастният човек.