Задържаха двама мъже, оборудвали нарколаборатория в Габрово
Задържаха двама мъже, оборудвали нарколаборатория в Габрово / ОД на МВР

При проведена специализирана полицейска операция габровски полицаи разкриха нелегална нарколаборатория. В две помещения в бивш дърводелски цех в района на яз. Синкевица, кв. Славовци, са открити  над 300 саксии с висококачествена марихуана от вида "Холандец", съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Денислав Донков. Растенията са с различна височина от 30 до 160 см. Теглото на иззетата листна маса е около 15 килограма, като цената на килограм суха маса от този вид  е от 13 000 до 15 000 лв.

Задържаха двама мъже оборудвали нарколаборатория в Габрово
netinfo

От полицията информират, че обектите са били оборудвани модерно и много  скъпо, с климатици, кварцови лампи, трансформатори, термометри за измерване на температура и влага, мерителни съдове, скъпи течни и прахови  торови препарати.

Задържаха двама мъже оборудвали нарколаборатория в Габрово
netinfo

 Впоследствие е открито и трето помещение в цех за алуминиева дограма на ул. "Никола Войновски", подготвено за  производството на марихуана. Негов собственик е Цанко Братованов на 43 години, от Габрово, осъждан за кражби и регистриран за наркопроизводство. Собственикът на дърводелския цех е Слави Априлов, на 47 години, от  Габрово, осъждан за престъпления против стопанството. Обектите са наблюдавани около  месец и половина, уточни комисар Донков. И двамата мъже са задържани за незаконно производство на наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354в от НК. Уведомена е Районна прокуратура Габрово. Работата по документиране престъпната дейност на лицата  продължава.

През 2004-та година в свинеферма на Братованов в село Трънето  са открити следи от амфетамини. Тогава той успява да се укрие от органите на реда и след година сам се предава. По случая обаче е оправдан, допълни Донков.