За първи път  среща на дарителите Дарителски кръг
За първи път среща на дарителите Дарителски кръг / Дарик Габрово, архив

Фондация „Обществен дарителски фонд - Габрово" за първи път  ще организира специална среща на дарителите, наречена   „Дарителски кръг". Идеята на Дарителския кръг е пред представители на местната власт, местния бизнес, институции, индивидуални дарители да се представят идеи и каузи, за които да се събират средства, които ще бъдат удвоени от Фондация „Работилница за граждански инициативи".

Инициативата е вдъхновена от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания, която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. Това е общност от дарители, които заедно са успели да съберат над 4 милиона паунда за 10 години и са финансирали над 590 проекта на граждански организации.

 Моделът "Дарителски кръг" е въведен в България от Фондация "Работилница за граждански инициативи", която предоставя ноу-хау за неговото провеждане.

Чрез Дарителски кръг "За Габрово", който ще се проведе днес, от 18.00 ч., в Конферентната зала на МОЛ-Габрово, ще се даде възможност активните представители на неправителствения сектор, да представят идеите си, да се задават въпроси към тях и да се вземе решение коя кауза да се подкрепи. Основна цел на Фондация „Обществен дарителски фонд  - Габрово" е да направим Габрово място, в което да живеем по-добре. Именно затова Обществен фонд  - Габрово обединява усилията на граждани, неправителствени организации, местна власт и бизнес за развитието на целия град.

Обществен фонд  - Габрово е член на Асоциацията на обществените фондации в България (АОФБ), която е учредена през 2005 година и сега включва обществени фондове от дванадесет града в страната. Тя е част от голямото семейство на Световната организация на обществените фондации в повече от 60 страни по света. За по-малко от 6 години организациите, членуващи в Асоциацията на Обществените фондации в България, успяха да привлекат финансиране за над 5 милиона лева. С тези пари са осъществени 374 проекта в шест града и в подкрепа на над 700 000 души.