Взривът в Севлиево е предизвикан от скъсан газопровод
Взривът в Севлиево е предизвикан от скъсан газопровод / DarikNews.bg, архив

Авария по газопреносната мрежа е предизвикала взрива в Севлиево, при който загина 11-годишно момче, а по-голямата му сестра получи 28% изгаряния по тялото. Това стана ясно от Милчо Генжов, наблюдаващ прокурор по случая.

Днес бе извършена съвместна проверка на експерти от Държавния технически надзор и полицията, която е установила, че тръба за пренос на газ метан, която е разположена близо да взривената къща, е била спукана. Спукването е станало след слягане на пластове земни маси и чакъл, оставени след изкопни работи, извършвани в района преди 3-4 години, обясни Генжов и уточни, че газът е проникнал по мръсния канал на къщата.

Днес следобед Момчил Момчилов, директор на "Севлиевогаз" каза за Дарик:

"Разкрихме тръбата, там където бе копано около шахтата нямаше нищо. Продължихме да копаем по дължината, защото видяхме, че изпуска по хоризонтален сондаж, правен преди 10 години. Стигнахме до водопровод, който е правен по-късно. Тръбата е била прищипана там, постепенно със слягането на водопровода е дошло времето, когато се е скъсала".

На въпрос, дали това е предизвикало взрив, той каза:

"Не знам, не мога да кажа. Газа би трябвало да избяга нагоре. Няма значение на какво разстояние е. Хипотетично би могло да влезе газ в едно отклонение, което е на два-три метра от канализационната шахта. Ако влезе би трябвало да бяга нагоре".