Взимат точки за по-малко нарушения на пътя
Взимат точки за по-малко нарушения на пътя / Дарик Габрово, архив

Влиза в сила нова наредба за отнемането на контролни точки от талоните на шофьорите. В нея изрично се посочват случаите, когато става това, съобщава bTV. Целта на новата наредба е точки да се отнемат само при рисково поведение на шофьорите - тогава, когато те създават предпоставка за катастрофа.

От 25 досега, нарушенията, при които се отнемат контролни точки, стават 14. За преминаване на червен светофар, неосигуряване на предимство на пешеходна пътека и не спиране на знака "стоп" се отнемат 8 точки.

Особено внимание се отделя на шофирането след употребата на алкохол, като е завишено наказанието за повторна употреба. За управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила ще се взимат 10 точки. При повторно нарушение наказанието е 15 точки. Отказът от проверка с дрегер пък е 12 контролни точки.

Наказва се и управлението на спряно от движение моторно превозно средство. 12 точки ще се отнемат при движение с над 50 км в час в населените места.

Новост е, че вече ще се взимат точки за возeне на деца без детски стол и колан. В този случай ще се отнемат 6 точки от контролния талон.