Във Великобритания не отнемат родителски права
Във Великобритания не отнемат родителски права / netinfo
“Във Великобритания няма процедура за отнемане на родителски права. Ако родителите не могат да закрилят децата си, то някой друг трябва да го прави. В такива ситуации родителската отговорност се предоставя на държавата."Това каза за Дарик Никълъс Крайтън - съдия от Семейния съд в Лондон.

Според него извеждането на децата от социалните домове не трябва да става на всяка цена. Освен това е необходимо директорите на тези институции да получат родителската отговорност.

Никълъс Крайтън и Джил Тимис, социален работник в Лондон бяха лектори на семинара за магистрати и експерти, работещи в областта на закрилата на децата, който се проведе днес в Габрово.Основната цел на форума бе да събере заедно различни специалисти, които участват и вземат решения, свързани с живота на детето и имат отношение по проблемите, свързани с прилагането на законодателството в областта на закрилата на децата.

По време на семинара бе представена възможността за споделяне на родителската отговорност между биолгичните родители и държавата в лицето на социалните работници, когато родителите не искат или не могат да се грижат за децата си.

Инициативата се организира от Държавната агенция за закрила на детето, Семейният съд в Лондон, фондация «Детски правен център-България» и фондация «Международна социална служба–България»