Всички съседи трябва да се впишат в домова книга
Всички съседи трябва да се впишат в домова книга / Дарик Габрово

Публичен регистър на сградите или отделните входове в режим на етажната собственост създава и поддържа Община Дряново, съобщават от общинската администрация. Това е във връзка със Закона за управление на етажната собственост. С него се въвежда така наречената Книга на собствениците- домова книга и регистърът в общината. В закона е записано, че в книгата трябва да бъдат вписани с трите си имена всички съсобственици на дома. Ако в него има наематели, имената също трябва да присъстват в книгата заедно с началната дата, на която са се нанесли.

Вписването се извършва в 15-дневен срок от придобиването на правото на собственост, а за наематели - в 15-дневен срок от началната дата на обитаването.

Към книгата се води приложение, в което всеки вписва животните, които се отглеждат. За куче, което се гледа в апартамент и се извежда, се заплащат консумативни разходи колкото за един обитател.

Собствениците на сгради в режим на етажната собственост трябва да са провели общо събрание и да са попълнили Книгата на собствениците- домова книга. В случай, че това не е направено, кметът на общината организира провеждането на общи събрания и избор на управителни органи в сградите. На учредителното събрание задължително трябва да присъстват собственици на всички домове във входа или блока или техни представители, гласи нормативният акт. Комшиите трябва да изберат управителен и контролен съвет.