Всички ограничителни мерки в района на Ловнидол остават
Всички ограничителни мерки в района на Ловнидол остават / Дарик Габрово, архив

Днес няма да се предприемат никакви действия в района на бившите военни складове край Ловнидол. Оперативният щаб ще изчака до утре на обяд, когато ще вземе решение за по-нататъшните стъпки. Вероятно тогава в обекта ще влязат и експерти от ДОТИ. Това каза за Дарик кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

 В понеделник бе извършено обследване на района с безпилотни самолети и робот. Данните покозаха взрив само в едно хранилище. Установено бе и едно малко огнище, което се предполага, че вече е загаснало. Утре отново ще бъде извършено обследване на района, преди да влязат ДОТИ.Всички ограничителни мерки остават.

Силни гърмежи събудиха Севлиево около 9.00 ч. в събота. Взривиха  се боеприпаси в бивша военна база край село Ловнидол.

В базата има девет склада, собственост на софийската фирма "ЕМКО" . Експлозиите са станали в един от складовете, в който е имало 3120 - 152 мм снаряди, чешко производство. Частната фирма, чиято собственост са складовете, е внесла боеприпасите от Чехия по външнотърговски договор. Фирмата, лицензирана по съответния ред, след проверка ги реализира извън страната. Складовете са закупени през 2008г., след което са ремонтирани. Помещенията отговарят на всички норми за безопасно съхранение на взривни вещества и боеприпаси.

Няма непосредствена опасност за хората и тяхното имущество в района на инцидента. Направените замервания на въздуха показват, че всички стойности са в рамките на допустимото.