Все повече чуждестранни майстори с интерес към Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър”
Все повече чуждестранни майстори с интерес към Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър” / Dariknews.bg

Майстор-тъкач ще доведе свои ученици от Полша и Чехия за участие в ХІV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда от 2 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър".

„Интересът към Панаира от страна на чуждестранни участници се повишава", коментира Росица Бинева, един от организаторите на проявата. Изложители от Судан, Алжир, ЮАР, Холандия, Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Сърбия, Македония и, разбира се, България ще вземат участие в ХІV Международен панаир на традиционните занаяти.

По думите на Росица Бинева, ще се включат и чужди граждани, които живеят у нас. Своите познания в различни занаяти ще демонстрират такива майстори от Сирия и Русия.

Майсторската надпревара, една от атрактивните прояви по време на Панаира, също е с международно участие - румънско, холандско и украинско. Първата Международна майсторска надпревара беше в годината, когато Етнографския музей на открито „Етър" отбеляза своя 50-ти юбилей.
По думите на Величка Илиева, главен уредник на музея, както чужденците, така и българите ще се представят с характерен за съответните общества в миналото начин на тъкане на колани „на кори". В рамките на ХІV Международен панаир на традиционните занаяти очаквайте представяне и базар на редки текстилни техники.

Акцент тази година са традиционните занаяти и представянето на домашни занятия:
Шита дантела (кене); предмети от гайтан и украса на облекло с гайтан; плъсти; шарене на родопски терлици; традиционна везба; калоферска и брюкселска дантела; произведения с техниката макраме; традиционно плетиво, предене и влачене на дарак; тъкане; оплитане на връзки за торби и цедилки; плетене на рогозки и други предмети от беленица; изработване на колани от мъниста; дантела фриволите и др.

Участниците

Димка Боянова, гр. В. Търново, шита дантела

Миглена Терзиева, гр. Търговище, изработка на предмети от гайтан и украса на облекло с гайтан

Величка Райчева, с. Широка Лъка, Смолянско, шарачка на родопски терлици

Геца Христова Стефанова, гр. Клисура, демонстрация на калоферска и брюкселска дантела

Румяна Драгомирова, гр. София, демонстрация на произведения с техниката макраме, плъсти

Росица Бакалова, гр. Пловдив, традиционно плетиво, предене и влачене на дарак

Мария Григорова, гр. Габрово, тъкане, предене, плетене на една кука, оплитане на връзки за торби, цедилки

Людмила Минчева, гр. Габрово, оплитане на връзки, предене, традиционна бродерия

Величка Михайлова, гр. Попово, плетене на рогозка и демонстрация на други предмети от беленица

Радка Радева, гр. Попово, демонстрация на предмети от беленица Десислава Тихолова, гр. Русе, колани от мъниста

Елена Бутакова, гр. Ямбол, дантела фриволите Надежда Генчева, гр. София, плетене на връзки, шнурове, традиционно плетиво

Инж. Христо Терзиев, гр. Разград, традиционни кукли, колани на кори, капански китки