Връзката с природата – фактор за пълноценното развитие на децата
Връзката с природата – фактор за пълноценното развитие на децата / Община Габрово

Изпълнено с положителни емоции преживяване сред природата имаха в края на месец юли габровски деца със специални образователни потребности. Заедно със своите родители те се качиха в местността Градище над града, за да се докоснат до чистия въздух, да играят и да се запознаят с различни животни и растения. В екоинициативата се включиха възпитателите от Фондация „Грижи за деца с увреждания” и Сдружение „Равен Старт – 2008”, които са партньори на Община Габрово в изпълнението на проект „Повече ЗаЕдно”.

По време на престоя си в живописното място групата разгледа обитателите на зоологическата градина и похапна сладко на пикник в поляната сред прохладната борова гора. Децата имаха възможност да посетят и Народната астрономическа обсерватория и планетариум, в близост до Градище. Там, за кратко, те се потопиха във Вселената, разглеждайки звездното небе, Слънцето, Луната, планетите и техните спътници.

Излетът предизвика голям интерес сред участниците, които си обещаха много скоро да реализират още подобни инициативи. Съвместните дейности с деца със специални образователни потребности, техните родители и възпитатели са насочени към изграждане на връзки и отношения, както с природата и околната среда, така и между тях самите. Това допринася за цялостния процес на социализация на децата.