Връчиха на дядо Григорий проекта за нова църква в Габрово
Връчиха на дядо Григорий проекта за нова църква в Габрово / Дарик Габрово

Днес по време на тържествена церемония председателят на Общински съвет в Габрово Валерий Василев връчи проекта за нова църква на Великотърновския митрополит Григорий. Храмът ще носи името "Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски" и ще се намира на бул "Могильов", срещу сградата н аучилище  "Св.Св.Кирил и Методий". На церемонията присъстваха Областният управител Мариян Костадинов, бившият кмет на Габрово инж. Богомил Белчев, през чиито мандат е започнала подготовката на проекта, арх. Иван Николов, общински съветници и свещеници от габровските църкви.

Връчиха на дядо Григорий проекта за нова църква в Габрово
netinfo

Инж. Белчев благодари на целия проектантски екип, в който е участвал и самият той. Той отбеляза, че разработката, на стойност около 35 хиляди лева, е дарение за новия храм. Дядо Григорий отново отбеляза, че Габрово е перлата на Великотърновската епархия, а църквата "Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски" ще бъде перлата на града.

Разгърнатата застроена площ на храмът е 1130 кв/м, а средствата, необходими за изграждането му - около 1 300 000 лева. Те ще бъдат събрани основно от дарения. "Досега не съм искал пари от бизнесмени, но вече ще трябва да дадат", каза Великотърновският митрополит, подписвайки проекта и благославяйки начинанието.

Връчиха на дядо Григорий проекта за нова църква в Габрово
netinfo

Председателят на Общинския съвет Валерий Василев обеща до Великден да бъде направена и първата копка на новия храм.