Внуци назаем доиха кози и приготвяха сирене в село Новаковци
Внуци назаем доиха кози и приготвяха сирене в село Новаковци / Община Габрово

„Внуците назаем“ придобиха автентични знания за живота на село чрез проекта "Приеми ме на село" на 3 и 4 септември.

Програмата включи цялостна обиколка на село Новаковци. Приемните „баби под наем“ живописно разказаха на доброволците за историята на селото, любопитни факти за околностите му и местните актуални новини.

По-рано сутринта младите хора се учеха как се доят кози, а някои от тях се опитаха да приложат наученото. Събраното мляко послужи за следващия практически урок – „как се прави козе сирене“.

По-късно през деня „внучетата“ ходиха с менци за вода така, както са правили едно време техните баби и дядовци. Една от ролевите игри беше момичетата да наливат вода от извора с кратуни от тиква, а момчетата кавалерски поеха по-тежката задача да занесат пълните менци до селото.

Вечерта „внучетата“ активно се включиха в приготвянето на вечерята. Месиха тесто и приготвиха пърленки, изпечени в истинска пещ, учеха се как се прави дърпана баница.

"Внуци назаем" доиха кози и приготвяха сирене в село Новаковци
netinfo

През втория ден доброволците останаха по къщите на приемните си баби и дядовци и практически трябваше да приложат новите си умения, придобити предните дни. Те помагаха на възрастните хора в градинската работа по двора и в поддържането на къщите, в които са настанени.

Отново бяха организирани занимания по готварство и обмяна на опит. Момичетата се пробваха в приготвянето на местните рецепти за постен гювеч, пататник и пареник с картофи, а някои дори се престрашиха да точат кори. Момчетата се погрижиха да запалят камината в автентична стогодишна къща.