Внимавайте със запалените свещи в храмовете
Внимавайте със запалените свещи в храмовете / netinfo
Извършени са проверки във всички църкви и манастири на територията на Габровска област, в които ще има служби, съобщават от областна дирекция „Полиция”. Проведени са инструктажи със 70 църковни служители за мерките за недопускане на произшествия в празничните дни.

Връчени са предупредителни протоколи за спазване на противопожарните изисквания, сред които е и задължителното изискване след приключване на църковните служби, ел. захранването в храмовете да бъде изключено.

На местата, където се очаква най-голямо присъствие на хора, ще има дежурни служители, които да реагират и да окажат помощ при евентуалното възникване на инциденти.

Специалистите по пожарна безопасност напомнят, че при посещение в църковните храмове трябва да бъдете внимателни при боравенето със свещи.

Запалените свещи, които множеството граждани носи по време на църковните церемонии, създават сериозни предпоставки за възникване на пожари. Ако обаче всеки пази най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса намалява.

Внимателни трябва да бъдете и с паленето на свещи в домовете си. Не ги оставяйте да горят без надзор, дори ако сте в другата стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците до които може да доведе един пожар са изключително сериозни.

При инцидент незабавно потърсете помощта на огнеборците, като сигнализирате по най-бързия начин на тел. 160.