/ БГНЕС
Специализирана полицейска операция по безопасност на движението се извършва на територията на област Габрово. Началото бе дадено тази сутрин на участък от главен път София – Варна, близо до град Севлиево. Акцията е по метода „широкообхватен контрол”. В нея участват служители от Областната дирекция (ОД) на МВР в Габрово, както и териториалните структури на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), Изпълнителна агенция (ИА) „Автомобилна администрация“, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите (НАП). Акции текат и на териториите на районните управления в Севлиево, Дряново и Трявна.

В хода на операцията ще се следи за употреба на алкохол и наркотици, неправоспособност, отнемане на предимство на пътните превозни средства, използване на обезопасителни колани и системи за обезопасяване на водачи и пътници в моторните превозни средства (МПС), за използване на защитни каски, спазване на забраните за ползване на мобилни телефони при управление на моторни превозни средства (МПС). Осъществява се и засилен контрол над водачите на товарни автомобили, автобуси, на двуколесни и триколесни МПС, както и над водачите на велосипеди.

Служителите на ИА „Автомобилна администрация“ следят за времето за управление и почивки от страна на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари, техническа изправност на пътните превозни средства, нередовни документи на водачите, превозното средство и превозваните товари.

Контрол от страна на служителите от Агенция „Митници“ се осъществява за превоза на стоки и товари. Служителите на АПИ следят за нарушения на габаритите, претоварване на превозните средства и нарушения, касаещи пътни такси. НАП осъществява контрол на товарни автомобили над 3,5 тона за превоз на стоки и товари с висок товарен риск.
Специализираната полицейска операция ще продължи през целия ден, допълват от пресцентъра на ОД на МВР - Габрово.
 
Радослав Първанов/БТА