Внимание при използването на фойерверки
Внимание при използването на фойерверки / netinfo
Проверки за пиротехнически изделия в търговските обекти на територията на Габровска област извършват полицейски служители. Те следят за спазване на изискванията при търговия с фойерверки, бомбички и др. От пресслужбата на областна дирекция „Полиция” напомнят, че на непълнолетни лица е разрешена продажбата само на бенгалски огън и конфети.

На нарушителите ще бъдат налагани санкции по административен ред, предупреждават от институцията.

Оттам отново припомнят сериозните рискове от закупуването им извън лицензираните магазини, неспазването на отбелязаните инструкции за употреба и липсата на контрол над подрастващите. Тези изделия трябва да бъдат в тяхната оригинална опаковка с инструкция на български език за безопасен начин на употреба и сертификат за качество, издаден от производителя. С указанията за използване на пиротехническите средства трябва да бъдат запознати всички – и възрастни, и деца.

Употребата на фойерверки, бомбички, ракети и др. е забранена в превозните средства, в увеселителните заведения, дискотеки, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на учебни, детски и болнични заведения.

Абсолютно забранено е използването с увеселителна цел на всякакъв вид огнестрелно оръжие. Не е позволено и внасянето на огнестрелни оръжия в увеселителните и питейни заведения.