Вместо да изграждаме в здравеопазването - разграждаме
Вместо да изграждаме в здравеопазването - разграждаме / Дарик Габрово
Вместо да изграждаме в здравеопазването - разграждаме
32562
Вместо да изграждаме в здравеопазването - разграждаме
Вместо да изграждаме в здравеопазването - разграждаме
  • Вместо да изграждаме в здравеопазването - разграждаме
  • Вместо да изграждаме в здравеопазването - разграждаме

 Приемът на пациенти в Областната болница не бива да се редуцира въпреки недостига на средства и неизплащане от здравната каса на пълния обем дейност, считат началници на отделения. "Няма регламент, който да определя кой болен да бъде обслужен в лечебното заведение и на базата на какво ще му се каже: ти няма да бъдеш опериран, ти ще бъдеш отложен", коментира началникът на Реанимация д-р Георги Иванов.  Той определи делегираните бюджети като лимитирани и посочи, че влизането в рамките на този лимит означава, че не може да се достигне необходимият обем дейност, с който да се поддържа квалификацията, да се обслужват болните и да се върши пряката медицинска дейност. Началникът на отделението по химиотерапия д-р Блага Баева бе категорична, че не може да бъде правен компромис с нито един пациент. "Докато в България не свикне всеки да плаща своите осигурителни вноски, на всички ще ни бъде много трудно", каза тя.

Според началника на хирургично отделение д-р Димитър Цанков ефективни стачни действия на медиците са малко верооятни. "Правителство, профсъюзи, лекарски съюз, здравна каса - всичко е едно. Няма структура, която да ни обедини да проведем стачка", коментира д-р Цанков. По неговите думи много по-страшна е другата стачка, която върви от години - негласната, когато човек отива на работа, но не прави нищо.

"Когато човек види, че нещата нямат смисъл си казва, чакай, какво правя аз, никой не ми цени труда, аз за какво се старая. И всичко това рефлектира върху пациентите и затова има такова недоволство- защото нашето здравеопазване е на светлинни години от това, което трябва да бъде. Има много какво да се желае, а ние правим точно обратното - в момента го разграждаме. Има други структури, които трябва да поемат отговорност", коментира още д-р Цанков. Според него другите болници в региона са поставени при същитие условия, но има накъде да отстъпят и тогава всичките пациенти идват в Габровската болница. "Ясно е, че парите не стигат, но заработеното трябва да бъде изплатено, защото няма друг начин, другото е слизане надолу", категоричен е лекарят.

Думите на д-р Баева и д-р Иванов във файл1

Думите на д-р Цанков във файл 2