Влезе в сила присъдата на убиеца от Дебел Дял
Влезе в сила присъдата на убиеца от Дебел Дял / netinfo

Влезе в сила присъдата на Габровски Окръжен съд., с която 32-годишния Ивайло Енчев бе осъден на 7 години лишаване от свобода за убийство, извършено в състояние на афект. С обявената на 9 април 2009 г. присъда, съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 9 май 2007 г., в 10,30 ч., на около 2 км преди с. Дебел дял по пътя от гр. Габрово, умишлено умъртвил 29-годишния Иван Атанасов, като убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия, от което е било възможно да настъпят тежки последици за виновния.

За извършеното престъпление съдът определи на Енчев наказание от 7 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Осъденият бе признат от Габровски окръжен съд за невинен в това да е извършил убийството с користна с цел - да не изпълни парично задължение към пострадалия на стойност 1 400 лв., поради което го оправда по първоначално предявеното му по-тежко обвинение.

 Със същата присъда първоинстанционният съд постанови Енчев да заплати на родителите на пострадалия обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на деянието в размер от по 25 000 лв. за всеки от тях.

 След обжалване от страните, делото е разгледано от Апелативен съд - Велико Търново, който постановява нова присъда на 22 юни 2009 г. Последната е обжалвана от подсъдимия пред Върховния касационен съд, който обявява окончателно решение на 3 февруари 2010 г. като изменя присъдата на Апелативния съд в наказателната част.

След произнасяне на двете по-горни инстанции, присъдата на Габровски окръжен съд е изменена единствено в частта на присъденото на родителите на пострадалия обезщетение като подсъдимият е осъден да заплати на всеки от тях по 60 000 лв.