Влезе в сила новия лекарствен списък
Влезе в сила новия лекарствен списък / netinfo
От 1-ви февруари влезе в сила новият лекарствен списък на НЗОК, съобщават от пресцентъра на институцията.

Той съдържа 1031 лекарствени продукта, от които 250 са нови спрямо досега действащия списък на НЗОК. През тази година 172 продукта ще бъдат напълно платени от НЗОК, а 859 продукта – частично. Договорената лекарствена номенклатура покрива всички заболявания, включени в Наредба № 38 на МЗ, като е осигурена широка съвременна алтернатива за лечение на заболяванията, при оптимално възможно ниско заплащане от страна на пациента.

От всички позиции 542 лекарствени продукта са без промяна в ценовото предложение, а 146 продукта са с намалени ценови предложения спрямо досега действащия списък. Като конкретни проценти на реимбурсация НЗОК ще заплаща по-малко за 261 позиции, а пациентите ще доплащат по-малко за 526 лекарствени продукта. Най-голямо намаление на цените бе договорено за напълно платените от НЗОК лекарствени продукти, включени в програмите за скъпоструващо лечение на хронична бъбречна недостатъчност ( от 480 лв. за шестмесечен курс на лечение за 2007 г. на 356 лв. за 2008 г.) и Хепатит С (от 3012 лв. за шестмесечен курс на лечение с пигелиран интерферон и Рибавирин за 2007 г. на 2733 лв. за настоящата година). Значимо намаление на цените на производители, и съответно за пациентите и НЗОК, има и при продукти за лечение на хипертония, епилепсия, захарен и безвкусен диабет. Пациентите ще доплащат по-малко за 199 лекарствени продукта за лечение сърдечно-съдови заболявания, за 71 продукта за лечение на болестите на нервната система и за 53 продукта за лечение на заболявания на храносмилателната система.

Всички лекарства, включени в новия лекарствен списък, са разрешени за производство, внос и употреба в страната от Изпълнителната агенция по лекарствата и са включени в позитивния лекарствен списък, което е гаранция за доказано качество, безопасност и терапевтичен ефект.