Висока численост от водолюбиви птици
Висока численост от водолюбиви птици / netinfo
Висока численост и разнообразие от водолюбиви птици отчете тазгодишното среднозимно преброяване. Това установи екип от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води – Велико Търново и представители на Българско дружество за защита на птиците в рамките на националното среднозимно преброяване на водолюбиви птици. Мониторингът се проведе около яз. “Ал. Стамболийски”, р. Росица (Горско Косово - Ресен) и около яз. “Йовковци”.

Наблюдавани са видове като лебеди и гъски. Висока численост е установена за кормораните, чаплите, чайките, гмурците и водните кокошки. С относително постоянна численост са патиците – 406 зеленоглави патици има около яз. “Ал. Стамболийски” и 367 – около яз. “Йовковци”. Висока численост на качулата и полска чучулига – 300 птици са наблюдавани в посочения участък по р. Росица.

Други отделни екземпляри са наблюдавани от видовете тръстиков и полски блатар, обикновен мишелов, яребица, гугутка, сойка, сврака, чавка, гарван гробар, чинка.

По време на преброяването не са открити мъртви или болни птици, нито са констатирани нарушения на Закона за биоразнообразието и Закона за лова и опазване на дивеча.

Среднозимното преброяване се прави за 32-ри пореден път в България в средата на януари. Целта е да се установи числеността, видовия състав и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици. След анализа на данните се определят приоритетите за опазване на видовете и местообитанията.