Вицепрезидентът Марин: България все още не е истински свободна
Вицепрезидентът Марин: България все още не е истински свободна / netinfo

 „Съдбата ни е предопределила не по лека мисия: а тя е разумно и отговорно да ползваме нашата свобода. Чак когато сторим това, ще бъде приключено голямото дело на Освободителната война- истински свободна България. Само когато всеки от нас се чувства свободен, България ще бъде истински свободна!".
Това каза в словото си на връх Шипка българският вицепрезидент Ангел Марин. Той заедно с представители на местната власт от Казанлъшко, Старозагорско, Габровско, народни представители от различни политически сили уважи тържественият митинг под Паметника на Свободата, посветен на националния празник на страната и 132-та годишнина от Освобождението на България.
Сред гостите на Шипка бе и военното аташе на Украйна Александър Ромянюк, както и лидерът на СДС Мартин Димитров.
В словото си вицепрезидентът Марин припомни, че „свободата не се дарява, не се подарява. Трябва да се извоюва" и призова да „не забравяме, че за нашата свобода хора, българи, руснаци са жертвали живата си". В десетминутната си реч Марин направи кратка хронология на българското освобождение и припомни примера на опълченците, като призова стотиците граждани да следват този пример, „ защото дългият път на развитието и на освобождението минава през много битки и успехи." Финалът на вицепрезидентското слово бе озвучен от скандирания на младежи" Mизия, Тракия, Македония", носещи знамена на МВРО ,
В шеговит стил пред журналисти, генерал Марин заяви: „Аз съм окупирал Шипка за мен и трудно допускам друг".
На Шипка Марин бе помолен да коментира и последните два скандала , разразили се в българската политика: за ареста на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина и за обвиненията в милиарди на българския президент , отправени от министъра на финансите Симеон Дянков, в телевизионно шоу, преди два дни. Арестът на Стефан Николов вицепрезидентът определи като „ много неприятно събитие, с негативни последици, което ще урони престижа на институцията „българско гражданство" и на българската държава. Той допълни, че на седмица се отхвърлят по 100-150 молби за българско гражданство заради подправени документи. „ В желанието си да ускоряваме процедурата, не трябва да допускаме такива грешки", заяви той и допълни, че в момента за разглеждане чакат още около 47-50 хиляди молби за българско гражданство.
На Шипка Марин недвусмислено заяви, че министъра за българите в чужбина Божидар Димитров пазел аресутвани главен секретар на Държавната ганеиця за българите в чужбина Стефан Николов., като допълни, че при голямото прочистване на Агенцията, самият той бил учуден, че двама души остават на поста си. „Разбрах, че за съжаление за това да бъдат оставени тези двама души има намеса от хора, които стоят над нея / бел. авт. Райна Манджукова- председател на Държавната комисия за българите в чужбина/ . Хора, които са й забранили да ги пипа", каза още Марин.
На въпрос за кого говори, той заяви, че „ говоря за този, който й е началник. Министър Божидар Димитров.
„Когато един човек иска да се омаскари, той трудно може да бъде спрян.", е отговорът на вицепрезидента по повод скандала с обвиненията на министъра на финансите срещу президента Георги Първанов. Марин определи случилото се като „прекалено болни амбиции, прекалено голямо желание да бъде в центъра на вниманието. Да печелиш авторитет като оплюваш държавния глава, е този начин на печелене на авторите е позорен", заключи той..