Велчев: Предпазното споразумение с МВФ не е кредит
Велчев: Предпазното споразумение с МВФ не е кредит / Дарик Габрово

Чрез подписването на предпазно споразумение с Международния валутен фонд ще се ангажираме като държава да водим определени политики, препоръчвани и отстоявани от МВФ, срещу което фондът ще ни обещае да ни подаде ръка в случай на нужда. Не е ли добра идея, когато виждате , че все още не вал, но има такава опасност да си вземете чадър". Това каза в Габрово заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Той коментира, че България няма нужда да тегли кредит, от когото и да било, защото фискалните резерви на правителството са на рекордно високи равнища за февруари. "Ние не говорим за теглене на заеми, а за диалог с МВФ, в резултат на който ще се подпише предпазно споразумение, каза още Велчев. Според него някои се притесняват от ангажиментите, които това, а и следващото правителство трябва да поемат.

 "Някои казват - в края на мандата сме, защо да връзваме ръцете на следващото правителство. Ако не знаем какво точно ще си науми да прави то, е по-добре да му вържем ръцете в някаква мека форма. Щом реши да прави глупости поне да има едно наум, че ще трябва да скъса отношения с МВФ преди това", каза още Велчев. С уговорката, че не е привърженик на национализацията, той не отхвърли възможността това да се случи в банковия сектор с цел избягване на фалити. Велчев коментира още, че не е обсъждано падане на изборната бариера като презумпцията на коалиционните партньори е, че тя трябва да остане каквато е. Милен Велчев заедно с част от икономическия екип на НДСВ и народните представители Станимир Илчев и Съби Давидов представиха пред бизнеса  в Габрово основните тези от икономическата програма на партията.