ВАС реши: Редовен е местният вот в Севлиево
ВАС реши: Редовен е местният вот в Севлиево / netinfo

Върховен административен съд остави в сила решението на Габровски административен съд, с което изборът за общински съветници в Севлиево бе определен за редовен. Съдебното производство бе образувано след жалби от трима севлиевци Петьо Петков, Илия Черкезов и Диян Дянков против Решението на Общинска избирателна комисия в Севлиево за обявяване на резултатите от вота за местен парламент. В хода на делото Илия Черкезов остана единствения, поддържащ искането си. Мъжът бе кандидат за общински съветник и на изборите получи 554 гласа при общинска квота 563 гласа, поради което не бе избран. За изясняване на обстоятелствата Габровски административен съд допусна оглед на недействителните бюлетини за избор на общински съветници в Севлиево.

При него бяха открити 44 /четиридесет и четири/ действителни от огледаните недействителни бюлетини от всичките 73 секции на територията на Общината. По делото е назначена и изслушана математическа експертиза, от заключението на която, се установява, че след направеното преизчисление, разпределението на мандатите за общински съветници в Община Севлиево не се променя.

Решението на габровски административен съд бе обжалвано пред по-горната инстанция. С решение от 21 февруари Върховен административен съд постанови, че при вземане на решението си габровските магистрати не са допуснали съществени процесуални нарушения, засягащи правата на жалбоподателя, преценили се правилно установената от доказателствата по делото фактическа обстановка и направените изводи са обосновани с нея и не противоречат на материалния закон. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.