Вандали разрушиха Езерото с лилиите в Габрово
Вандали разрушиха Езерото с лилиите в Габрово / netinfo
Неизвестни вандали разрушиха хидроизолацията на единственото езеро с водни лилии в Габрово – това в парка до Драматичния театър. Щетите са причинени от две бетонни пейки, хвърлени в езерото. Според специалистите това означава, че напролет езерото няма да може да бъде завирено и единствените лилии в града просто ще загинат, защото практически няма къде да бъдат съхранявани.

През 2006 г. Община Габрово е направила основен ремонт с нова хидроизолация на езерото, за което са били похарчени 10 000 лв. от бюджета. Една нова изолация би струвала не по-малко от 20 000 лв., при сегашните цени, смятат от Общината.

Редовна практика е хвърлянето в езерото и на бетонните кошчета за боклук от парка, което също нарушава хидроизолацията. Дърветата са изписани с графити, а често се извършва и разместване на пейките, което не е разрешено и е недопустимо, защото за всяка една са изработени джобове за поставяне.

През месец май 2007 година Общината постави близо 80 нови пейки и 20 бетонни кошчета за смет на различни места в града. Част от пейките бяха разпределени в парка до Драматичния театър, в парка срещу бившия Дом на книгата, пред спортна зала Орловец, пред сградата на общинската администрация, пред банка ОББ. Още тогава, за пореден път Община Габрово апелира към гражданите да пазят новите придобивки, за да бъде града ни красив и приветлив. До момента 6 от пейките са счупени, като цената на една е 220 лева.

Община Габрово е включила територия на парка в маршрута, предвиден за видео наблюдение в системата за безопасна градска среда по проекта “Създаване на привлекателна физическа среда на гр. Габрово чрез интегрирани мерки за градско възстановяване и развитие”, който беше внесен в началото на януари в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.