Ваксинират 75% от младите жени срещу рак на маточната шийка
Ваксинират 75% от младите жени срещу рак на маточната шийка / Sofia Photo Agency , архив

До 75 процента от младите жени да бъдат ваксинирани срещу рак на маточната шийка - това предвижда Националната програма за първична профилактика срещу болестта, която министрите ще гласуват на заседанието си днес. Целта на документа е намаляването на заболеваемостта от рак чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени.

Основната група ще са 12-годишните момичета, тъй като това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси.

Имунизациите, с цел първична профилактика, ще бъдат предхождани от широка информационна кампания, изграждане на центрове за консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители и лекари.

Необходимите средства за изпълнението на програмата ще бъдат осигурявани от бюджета на Министерство на здравеопазването. Разходите за ваксини по Програмата ще се заплащат от здравната каса чрез трансфер от бюджета на министерството.

На днешното си заседание кабинетът ще обсъди и проект на наредба за военния отчет на българските граждани и техника за мирно и военно време и за одобряване на тарифа за таксите, събирани от Централно военно окръжие и подчинените му териториални структури.