В Севлиево вече има Севлиевска духова музика
В Севлиево вече има Севлиевска духова музика / Община Севлиево, архив

Естрадно-духовият оркестър „Севлиево" се преобразува в Севлиевска духова музика от 1 март. Решението бе взето на вчерашното заседание на местния парламент. Кметът на Общината д-р Иван Иванов определи като техническа грешка вписаното в материалите за сесията предложение за преобразуване на оркестъра в естраден състав и го замени с духова музика. В новата формация ще има 16 щатни бройки .

В момента щатните бройки в оркестъра са 24 бройки, но реално заетите са 21, като има и пенсионери. „Оптимизацията по никакъв начин няма да се отрази, няма да се закрива духовата музика, традицията в Севлиево ще се запази",категоричен бе кметът. Той посочи, че са проведени много разговори, обсъдени са възможностите и критериите за подбор ще бъдат определени от ръководителя.

В подкрепа на предложението за преобразуване на оркестъра д-р Иванов информира, че издръжката му  е била между 147 000 и 180 000 лв. годишно, като субсидията е по-голяма от предоставяната за всички дейности на читалище „Развитие". Ако се съди по внесените от оркестъра на такси в общината, той е имал само един концерт през 2009-та година. Тогава обаче за основен ремонт на залата за репетиции са дадени 18 000 лв. .През годината, когато служителите в Общината ползваха принудително неплатен отпуск, заради липса на пари, с които да се изплатят пълните им заплати, оркестър „Севлиево" е пътувал до Бобруйск, за което  са платени 10 760 лв., плюс заплатата на музикантите. Общинският съветник от Демократичната левица Йордан Стойков изрази несъгласие с промяната, като коментира, че духовата музика е музикално произведение, което се изпълнява от оркестър. Освен това според него е бил необходим задълбочен анализ относно критериите.