Снимка:
Снимка: / Балканче крос
Един от състезателите финишира като буташе своя мотопед към финала
За шести път село Богатово стана домакин на вече традиционния мотокрос с родните мотопеди от близкото минало – „Балканче 50 куб. см“. Състезанието „Балканче крос“ се проведе  по традиция на полигона в местността „Отлака“ в близост до селото и бе подкрепено от Община Севлиево. Домакините от кметството на село Богатово и Народно читалище „Отец Паисий 1922“ се бяха постарали по отношение на организацията на състезанието и протичането му. Общият брой на заявките за участие беше 28, но по технически причини на самия мотокрос се явиха 22 състезатели - от селата Енина, Богатово и град Севлиево. С най-голямо представителство по традиция беше групата от село Енина, откъдето дойдоха 10 състезатели.

С цел по-голяма безопасност на участниците състезателите по жребий бяха разделени в две групи. Всяка от тях имаше по два манша с продължителност 10 минути плюс 2 заключителни обиколки. За разлика от други години, когато значителна част от състезателите не успяваха да завършат, тази година само единици не преминаха финалната права. Въпреки високите температури състезателите и техните екипи се представиха на отлично ниво за радост на публиката. Един от състезателите дори финишира, избутвайки своя мотор до финала след като претърпя технически проблем.

След приключване на четирите манша главният съдия Динко Мончев, който е и водач на отбора от село Енина, заедно с организаторите на мотокроса, обобщиха резултатите и по регламент, а класиралите се на първите 6 места от двете групи оформиха участниците във финалния манш. 

Снимка:
Балканче крос

Още в началото на финалния крос стана ясно, че спорът за първото място ще е между Красимир Христов от село Енина и Деян Тончев от град Севлиево. В началото на манша севлиевецът потегли по-добре на старта и поведе състезанието в първите няколко обиколки, но грешка при един от виражите от негова страна даде възможност на неговия преследвач да го надмине. До последните обиколки двете машини се движиха с 1-2 секунди разлика, но честите завои и малката мощност на мотопеда не дадоха възможност на Деян да завоюва първото място. Трети без конкуренция по цялото трасе се движеше Тодор Жалов, също от село Енина.
 
Организаторите и този път отличиха призьори в различни категории. За „Най-млад състезател“ призът се присъди на Пламен Карабожиков на 11 години (навършени). За „Най-възрастен състезател“ и тази година приза получи Милко Гущеров. За „Най-атрактивен състезател“ журито определи Събчо Събчев, а призът „Най-тунингован мотопед“ получи Цанко Станев. „Наградата на кмета“ се връчи на Мариян Тодоров. За „Най-голям принос в организацията“ журито единодушно определи Христина Янкова. 

Снимка:
Балканче крос

Следващият кръг от програмата на шампионата „Балканче крос“ е на 29 юни 2019 г. в село Енина.
За любителите на адреналина припомняме, че в програмата на Община Севлиево през есента (на 5 и 6 октомври 2019 г.) е заложено офроуд състезание 4х4 в местността „Могилата“ на мотополигона преди село Градница.