В ДХС Ицко Финци ще представи свой авторски концерт-спектакъл
В ДХС Ицко Финци ще представи свой авторски концерт-спектакъл / Dariknews.bg, архив

Програмата на традиционния Смешен филм фест и тази година предлага богата палитра от български и чуждестранни филмови продукции, а в деня на официалното откриване на филмовия фестивал Габрово ще посрещне скъп гост - големия български актьор Ицхак Финци.

На 20 октомври т.г. (четвъртък) от 18.00 ч. в Залата на жирафите на Дома на хумора и сатирата Ицко Финци ще представи свой авторски концерт-спектакъл. Премиерата му е на софийска сцена през м. май в салона на Театрална работилница „Сфумато", където актьорът изненадва със свои собствени текстове, родени от реални преживелици и ги „илюстрира" с изпълнения на пиано. Оттогава творецът предпочита да изнася своето дълбоко лично представление на камерни сцени, в галерии и клубове, пред публика от ценители. Сега и габровци ще имат възможността да видят и чуят изпълненията на дълголетния актьор с неизчерпаема енергия и невероятни импровизаторски умения.

Наскоро в свое интервю актьорът сподели как е стигнал до идеята за този спектакъл.

„От скука или суета погледнах какво съм написал и си казах - това за книга едва ли става, но не мога ли да опитам да ги прочета пред публика и да усетя стават ли, написани ли са интересно. Така достигнах до идеята за вечер, озаглавена „Ицко Финци - авторска проза". От избора и подредбата на текстовете искам да излязат някакви белези на моя живот, а и на времето, в което съм живял, когато съм ги писал."

Входът за спектакъла е свободен. Не пропускайте тази вълнуваща среща с гениалния актьор!

Ицхак Финци завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ и започва кариерата си от сцените на театрите в Димитровград и Бургас, а по-късно изиграва стотици роли в Сатиричния театър, театър „София", Младежкия театър и Малък градски театър „Зад канала". Познат е с ролите си в над 60 филма, сред които „Преброяване на дивите зайци", „Вилна зона", „Закъсняло пълнолуние", „Щурец в ухото", „Откраднати очи" и др. Лауреат на множество награди за актьорско майсторство, на „Аскеер" за цялостно творчество и на орден „Стара планина" - първа степен.