Ден на здравословното хранене и готвене под надслов „Ние знаем как да се храним здравословно” се проведе с децата от подготвителна група „Маргаритка” на ДГ ”Ран Босилек”.
Официални гости на събитието бяха шеф-готвач Иван Звездев, Юлияна Звездева, Нела Рачевиц - заместник-кмет „Социално‐икономическо развитие" и Веселина Минкова – държавен здравен инспектор в РЗИ Габрово.
Иван Звездев направи поредица за кулинарията
Вкусното събитие имаше за цел да възпитава в децата отношение към здравословния начин на живот и да обясни как се готви здравословно и как да се храним правилно.
Децата демонстрираха чрез образователни игри познанията си за храните, които са необходими за здравословното хранене, изработиха пирамидата на полезните и вредните храни.
Заедно със своите учители и родителите, малките готвачи запретнаха ръкави и се заеха с приготвянето на тристепенно меню, състоящо се от зелена салата, пилешко филе с гарнитура и пълнени ябълки с плодове, мед и орехи. Всеки отделен отбор в рамките на 20 мин. трябваше да приготви съответно ястие по избрана рецепта и да го представи пред журито от официалните гости.
Иван Звездев прави курбан в село Съботковци
Децата получиха грамоти за оригинална кулинарна рецепта, за ястие с най-добри вкусови качества, за най-красива и креативна презентация на ястие – връчени от Иван Звездев.
„Голяма част от навиците, свързани със здравословния начин на живот, се изграждат в детска възраст. Детството е важен период за утвърждаване на предпочитания към здравословното поведение като цяло, не само към здравословното хранене.
Децата, на които е обяснена важността на здравословното хранене и които са научени правилно да подбират хранителните си режими, е по-вероятно да водят здравословен живот и като възрастни”, каза г-жа Рачевиц.
Директорът на детската градина Снежана Войчева благодари и на родителската общност на децата от групата за оказаното съдействие и подкрепа в реализирането на заниманието.