Увеличават се катастрофите по пътищата
Увеличават се катастрофите по пътищата / netinfo
Десет са загиналите, а близо 140 ранените при станалите над сто тежки катастрофи попътищата в областта от началото на годината. Въпреки че има минимално намаление на сериозните пътно-транспортни произшествия, ранените са се увеличили в сравнение с миналата година, отчитат от Областната дирекция на МВР. Голямо е увеличението обаче на катастрофите с материални щети – с близо 100 в сравнение с миналата година.

Тревожен е фактът, че от началото на годината са регистрирани 19 произшествия с пешеходци, при които са загинали трима, а други 16 са ранени, смятат от полицията. По-висок е и травматизмът през тази година по отношение на мотоциклетистите, велосипедистите и децата, които са най-уязвимите участници в пътното движение.

Водещи причини за катастрофите си остават превишената и несъобразена скорост, неправилното изпреварване и неспазване на дистанция, отнемането на предимство и употребата на алкохол.

От началото на годината са регистрирани близо 11300 нарушения на Закона за движение по пътищата, за което са наложени над 9800 глоби. Хванатите да шофират след употреба на алкохол са 355-ма, като половината от тях са били с над 1,2 промила. Санкционираните за превишена скорост са близо 2800.

От Областната дирекция на полицията съобщават, че са предприети комплекс от мерки, чрез които да не се допусне ръст на тежките катастрофи до края на годината, намаляване на рисковите фактори на пътя и трайно подобряване на безопасността на движението в областта през есенно-зимните месеци.