Успение на Йоан Богослов
Успение на Йоан Богослов / netinfo

Днес православната църква отбелязва успението на Свети апостол и евангелист Йоан Богослов. е един от 12-те апостоли на Иисус Христос са както може да се съди според евангелския разказ - един от най-приближените му ученици. През живота си той бил подложен на много гонения и мъчения. Според Новия завет, Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици.

 По-късно самият Иисус често повиква при различни знаменателни събития само трима от своите ученици - Йоан, брат му Иаков (Заведеев) и Петър. Именно Йоан е ученикът, на който разпнатият Иисус поверява грижите за своята майка. Според ортодоксалното тълкуване, Йоан е и човекът, на който Христос обляга главата си по време на Тайната вечеря.

Извън записаното в книгите на Новия завет, преданието на християнската църква сочи, че Йоан е доживял до дълбока старост, като се е грижел за Богородица до самото ѝ успение. След евангелските събития живее основно в Смирна и Ефес, а в края на живота си е заточен на остров Патмос, където пише знаменитото си "Откровение".

Тъй като Йоан Богослов е един от най-изявените христови апастоли, под негово име съществуват множество творби, като именуването им идва за да бъде доказана една или друга теза по време на ранните християтски спорове, т. е. неговото име е привеждано за авторитет.