Уникалният габровски талант Християн Стоянов защити титлите си на 800 и 1500 метра
Уникалният габровски талант Християн Стоянов защити титлите си на 800 и 1500 метра / Община Габрово

Година след като покори световния връх и триумфира с два златни медала в Стоук Мандевил (Англия), уникалният габровски талант Християн Стоянов защити титлите си на 800 и 1500 метра на първенството на планетата за хора с увреждания до 23 години в Щадсканаал, Холандия.

Той направи две отлични бягания в рамките на три часа. На 800 метра възпитаникът на треньора Веселин Георгиев спечели с лично постижение от 2.00.17 минути. Две секунди след него финишира Александър Яренчук от Русия, следван от сънародника си Константин Репин, който изостана на цели 8 секунди от световния шампион.

Въпреки че нямаше много време за възстановяване, състезателят на габровския клуб „Орловец 93“ направи чудесно бягане и в старта на 1500 метра. Времето, с което Хрис пресече финалната линия в тази дисциплина, беше 4.14.65 минути и това е официално покрит норматив за участие на параолимпийските игри в Бразилия през следващата година (стандартът за Рио е 4.15.00), както и покрита норма за участие в Световното първенство за хора с увреждания при мъжете, което е през септември в Сочи (Русия). Втори и в тази дисциплина остана Александър Яренчук от Русия.

„Доволен съм. Не очаквах да станат две толкова добри бягания в един ден, особено второто на 1500 метра, с което покрих нормативите за Рио и Световното в Сочи. На 800 метра пък направих личен резултат и това няма как да не ме радва. Чувствам се във форма и резултатите са налице“, споделя от Холандия двукратният световен шампион за младежи. Той се прибира в България днес.

Годината до тук за Християн Стоянов:
– Световен шампион за хора с увреждания до 23 години на 800 метра (Щадсканаал, Холандия)
– Световен шампион за хора с увреждания до 23 години на 1500 метра (Щадсканаал, Холандия)
– Държавен шампион за юноши младша възраст на 800 метра (София)
– Държавен шампион за юноши младша възраст на 1500 метра (София)
– Вицешампион от националния шампионат по планинско бягане за юноши младша възраст (Смолян)
– Второ място с щафетата на „Орловец 93“ на 4 х 400 метра за юноши младша възраст (Летен шампионат, София)
– Трето място с щафетата на „Орловец 93“ на 4 х 1 обиколка за юноши младша възраст (Зимен шампионат, Добрич)