Умишлени палежи в НПЦентрален Балкан
Умишлени палежи в НПЦентрален Балкан / netinfo
Въведени са постоянни дежурства на охранителите в района на Троянския проход, съобщават от Национален парк”Централен Балкан”. Дирекцията предприема строгите мерки заради избухналите в рамките на една седмица два пожара в парка и един извън територията, но близо до границата му.

Поради ниските температури и наличието на разпокъсана снежна покривка пожарите са повърхностни без увреждане на почвената покривка и кореновата система на тревните видове. Установено е, че пожарите са причинени умишлено и са част от серията есенни пожари през 2006 г., когато в рамките на 2-3 месеца бяха опожарени над 1500 дка пасища в същия район.

Една от предполагаемите причини за палежите в района на Троянския проход е засиленият през тази година интерес за ползване на територията. През 2007 г. се очаква броя на пашуващите животни в района да бъде увеличен почти двукратно във връзка с преработването на годишния план за паша в националния парк.

Освен усилената охрана на района, с цел предотвратяването на бъдещи пожари през пролетния пожароопасен сезон, до края на месец март дирекцията ще издаде над 40 предписания до ползватели и собственици на обекти в защитената територия.

Превантивната мярка е наложителна, тъй като в момента пожароопасната обстановка в парка е усложнена, особено в районите под 1300 м н. в. Снежната покривка по южните склонове до 1600 м н.в. практически липсва, а до 1900 м н.в. е разпокъсана, което слабо възпрепятства развитието на избухналите в безлесната зона пожари, характерни с голяма интензивност и висока скорост на разпространение.