Укрепват свлачищетo на Лисец за близо 1 милион лева
Укрепват свлачищетo на Лисец за близо 1 милион лева / Дарик Габрово

Свлачището в габровския квартал Лисецм което от години застрашава живеещите в района, ще бъде укепено, съобщи кметът на града Томислав Дончев. Средствата, 937 622 лв., са по проект „Подкрепа за дребномащабна инфраструктура за предотвратяване на свлачища в градските агломерации" по Оперативна програма „Регионално развитие". Договорът е подписан в края на миналата седмица.

Проектът на Община Габрово предвижда извършването на превантивни мерки за заздравяване и укрепване на свлачище в габровския квартал Лисец. Районът е избран поради продължаващия свлачищен процес, който застрашава от прекъсване единствената пътна връзка с горната част на квартала. След направено проучване е установено, че през последните години свлачището в значителна степен е увеличило своя обхват, като циклично се е активизирало. В момента то е достигнало дължина около 120 м и ширина около 110 м, което налага незабавна интервенция за укрепване и ограничаване на обхвата му.  

С реализирането на спечеления от Община Габрово проект, проблемът със свлачището в кв. Лисец ще бъде окончателно решен. Предвижда се изграждане на временни пътища за изпълнение на предвидените противосвлачищни мероприятия, изграждане на съоръжения за понижаване на подпочвените води под нивото на хлъзгателната повърхност и за отвеждането им извън територията на свлачището, изграждане на съоръжение за заздравяване и конструктивно укрепване на свлачището, както и монтиране на 7 реперни марки за извършване на геодезични наблюдения на движението на свлачището.

Проектът на Общината е събрал най-голям брой точки от всички 11 разработки от цялата страна, спечелили финансиране, изрази задоволството си кмета Дончев.