Ученият, възстановил прочутия Вампир от Созопол, откри изложба в Боженци
Ученият, възстановил прочутия Вампир от Созопол, откри изложба в Боженци / netinfo

Проф. Йорданов, който успя да възстанови прочутия "Вампир от Созопол", откри изложбата "Човекът и миналото" в АИР "Боженци". Ученият е създател на метода "пластичната антропологична реконструкция на главата по черепа". От 1974 г. досега, на базата на своето откритие, проф. Йорданов е успял да направи над 70 възстановки, най-популярена, от които е "Вампирът от Созопол".

Изложбата в Новото школо в Боженци е на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН. Гостуването на изложбата е част от събитията посветени на 50 годишния юбилей на резервата през септември 2014 г.

Ученият възстановил прочутия "Вампир от Созопол" откри изложба в Боженци
netinfo

Експозицията представя в хронологичен ред, от Неолита до Възраждането, физическите типове на хората, сведения за заболяванията и травмите, оставили следи върху костите им, и лечебните и ритуалните въздействия върху тях. Визуализирани са отделни образи от различни епохи, чрез пластичната антропологична реконструкция на главата по черепа.

Едни от най-забележителните експонати са възстановка на глава по череп на „Тракийска принцеса”, на българските царе Калоян и Самуил, на дейци от национално-освободителните борби на българския народ от средата на ХІХ в. и други бележити личности.

Ученият възстановил прочутия "Вампир от Созопол" откри изложба в Боженци
netinfo

Проф. Йорданов запозна публиката с малко известни факти за живота и гибелта на някои от нашите национални герои възрожденци.

Изложбата ще гостува в АИР „Боженци“ до края на месец септември.