Тържество, посветено на Александър Керков
Тържество, посветено на Александър Керков / netinfo

Тържество, посветено на първия български композитор по фанфарна музика, габровецът Александър Недев Керков, ще се състои на 18 ноември от 17 ч. в Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово. То се организира от Териториален държавен архив – Габрово и Фондация „Коста Берберов”. По време на тържеството ще бъде представена книгата на Милка Берберова „Музикален етюд. Първият български композитор на фанфарна музика, Александър Керков”.

Габровци ще могат да видят и два филма: документалния филм за Керков „Вечният музикант” на Оскар Кристанов - носител на „Златният ритон” от Пловдив, 1980 г. и на Специалната награда на журито от фестивала в гр. Лил, Франция през 1980 г. и новия филм (от 2007) на Георги Стоев-Джеки „Летете с Росинант”, посветен на Александър Керков.

Керков е роден в Габрово на 18 август 1901 г. Той е композитор, музикант, музикален педагог, посветил целия си живот на децата. Постъпва като доброволец в музиката на І-ви пехотен полк, а след това в симфоничния оркестър на маестро Георги Атанасов. По негово настояване завършва средния клас на Музикалната академия през 1925 г., където изучава виолончело и цугтромбон.

Александър Керков композира и аранжира над 44 марша, 12 китки, 9 потпури, 5 концертни валса, хора, ръченици и др., които се съхраняват в златния фонд на музикалната съкровищница.